ΤΟΜΗ  ΧΑΜΑΜ ΕΠΟΧΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΤΟΝ 17ο ΑΙΩΝΑ                                                                                                                                                 ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ  ΜΟΡΦΗ  ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

 

To Οθωμανικό Χαμάμ κατασκευάστηκε γύρω στα 1660 αμέσως μετά την κατάκτηση της Κρήτης από τους Οθωμανούς.

Την αποκατάσταση του κτιρίου ανέλαβε οικογένεια καλλιτεχνών που αποκατέστησε το κτίσμα σε συνεργασία με εξειδικευμένο αρχιτέκτονα και σύμφωνα με τις υποδείξεις της Αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Καθαιρέθηκαν και απομακρύνθηκαν τα πρόσθετα οικοδομικά στοιχεία των διάφορων οικοδομικών φάσεων του κτιρίου. Αποκαλύφθηκαν τα αρχικά δομικά  στοιχεία και το κτίριο αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή.  Έγιναν μαρμάρινες επενδύσεις και επιστρώσεις δαπέδων από τα χαρακτηριστικά λευκά ριγωτά μάρμαρα Μαρμαρά Κωνσταντινούπολης, τοποθετήθηκαν οι μαρμάρινες  γούρνες, το κεντρικό αναβρυτήριο σιντριβάνι κτλ. Τοποθετήθηκαν κεραμικά πλακίδια ΙSNIK ( Nικαίας ) Τουρκίας . Αποκαταστάθηκε η  λειτουργία της παλιάς του χρήσης του Χαμάμ.

Το κτίριο μετατράπηκε σε Ιστορικό Ξενοδοχείο 4 αστέρων με ευρύτατους κοινόχρηστους χώρους υποδοχή , σαλόνι , χώρο πρωινών και μπαρ που αναδικνείουν τους μνημειακούς Χώρους του. Έχουν διαμορφωθεί άνετες σουίτες που μπορούν να φιλοξενήσουν από 2 εώς και 5 άτομα σε Τζούνιορ Σουίτες , Σουίτες με ένα υπνοδωμάτιο και Σουίτες με δύο υπνοδωμάτια.

 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

Κατά το δεύτερο μισό του  17ο αιώνα το κτίριο αυτό ήταν ένα από τα δυο δημόσια λουτρά στο Ρέθυμνο. Κτίστηκε από τους Τούρκους, μόλις κατέκτησαν την Βένετοκρατούμενη πόλη μας, και μάλιστα πριν ακόμη κατακτήσουν το Ηράκλειο. Φαίνεται από αυτό ότι από την πρώιμη εκείνη Οθωμανική Περίοδο τα χαμάμ έχουν για αυτούς πολύ μεγάλη σημασία διότι αποτελεί θρησκευτική επιταγή ο καθαρισμός του σώματος πριν την κάθαρση της ψυχής στο τέμενος .Το κτίσμα είναι κηρυγμένο ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο με τον χαρακτηρισμό « Οθωνικός Λουτρώνας »  με  την απόφαση ΥΠΠΟ-ΑΡΧ-Α1-Φ4-3-22285-3006 ( ΦΕΚ658 / Τ.Β /23-05-2000 )

Το κτίριο λειτουργούσε σαν χαμάμ μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1925. Αργότερα μετατράπηκε σε φούρνο. Τότε γκρεμίστηκε ο κεντρικός τρούλος και στη θέση του οικοδομήθηκε όροφος. Το χαμάμ ακολουθεί ένα κύριο άξονα συμμετρίας και ακολουθεί την τυπική διάταξη από τα τέλη του 16ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 17ου που σχεδίαζαν και οικοδομούσαν τα Οθωμανικά Λουτρά . Η διάταξη αφήνει την εντύπωση ότι είχε προβλεφθεί να ακολουθήσει η κατασκευή δεύτερου συμμετρικού «θερμού»  χώρου που όμως δεν πραγματοποιήθηκε, να διαμορφωθούν δηλαδή  χωριστά λειτουργικά τμήμα για άνδρες και γυναίκες .Αυτό οφείλεται στη στενότητα του διαθέσιμου οικοπέδου, στις προ υφιστάμενες όμορες ιδιοκτησίες που ήταν παλαιότερα  βενετσιάνικα. Από τον κατεστραμμένο σήμερα κεντρικό θόλο σώζονται τα σφαιρικά τρίγωνα που τον στήριζαν. Μένει ανέπαφος ο θόλος του τρίτου θερμού χώρου καθώς και ο τρούλος του τετάρτου καυτού με τα τέσσερα σφαιρικά τρίγωνα και του εξάγωνους μικρούς τυπικούς φεγγίτες φυσικού φωτισμού της οροφής .

                                     

    ΚΑΤΟΨΗ  ΤΟΥ ΧΑΜΑΜ                                                                                                                                                                                                  ΤΟΜΗ  ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ  ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ